ثبت شرکت سهامی عام
ثبت شرکت سهامی عام منوط به آن است که پیش از آن تعریف شرکت سهامی عام را بدانیم.
شرکت سهامی عام چیست؟
شرکت سهامی عام شرکتی است که سرمایه آن به سهام تفکیک شده و مسئولیت صاحبان سهام به اندازه مبلغ اسمی سهام است. شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسین آن بخشی از سرمایه شرکت را به وسیله فروش عمومی سهام تامین می کنند.
چگونگی تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام
در دسته شرکت های سهامی، شرکت سهامی عام کامل ترین شرکت است. بدیهی است که برای فعالیت هایی از قبیل استخراج معادن و تجارت در مقیاس جهانی سرمایه شخصی ممکن است کافی نباشد از همین رو است که این نوع از شرکت ها اقدام به پذیره نویسی و فروش عمومی سهام می کنند تا سرمایه عمومی بیشتری را گرد هم آورند.
ویژگی شرکت سهامی عام
1.تشکیل مجمع عمومی موسسین در شرکت های سهامی عام ضرورت دارد.
2.در زمان تاسیس شرکت سهامی عام 20 درصد از سرمایه توسط موسسین تعهد می شود و دست کم 35 درصد آن در حساب جاری شرکت سپرده می شود و باقی سرمایه از طریق فروش سهام تامین می گردد.
3.اظهارنامه ثبت شرکت سهامی عام باید امضای تمام موسسین برسد.
4.سرمایه حداقلی برای تاسیس شرکت سهامی عام باید حداقل 5 میلیون ریال باشد.
5.اتشار اوراق قرضه در شرکت های سهامی عام مجاز است.
6.شرکت برای فروش سهام ابتدا باید اعلامیه پذیره نویسی منتشر کند.
7.برگه تعهد سهم و امضای آن مستلزم پذیرش اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی است.
8.حداقل 5 نفر برای تاسیس شرکت سهام عام لازم است.
شرایط ثبت شرکت سهامی عام :
1.باید حداقل 5 شریک و حداقل 5 نفر در هیأت مدیره باشند.
2.حداقل سرمایه اولیه 5 میلیون ریال که توسط موسسین و فروش سهام تامین شده باشد. اگر سرمایه شرکت پس از تاسیس به هر دلیل از مبلغ حداکثر مجاز کمتر شود باید طی مدت یک سال نسبت افزایش سرمایه تا میزان حداقل مجاز آن اقدام شود یا شرکت به یکی از انواع مذکور در قانون تجارت تبدیل شود. در غیر این صورت هر یک از ذینفعان می توانند از دادگاه صالح درخواست انحلال شرکت نماید. چنانچه قبل از قطعی شدن رأی انحلال، انحلال شرکت منتفی شود دادگاه رسیدگی را متوقف می کند.
3.موسسین نباید کمتر از 20 درصد سرمایه شرکت سهم داشته باشند.
4.از مبلغ مندرج در بند شماره 3، 35 درصد آن باید به صورت نقدی توسط موسسین شرکت در حسابی تحت عنوان شرکت سهامی عام مورد نظر نزد یکی از بانک ها سپرده شود.
5.رسید پرداخت نقدی سپرده و یا اگر دارایی های شرکت جزو اموال غیر منقول است سند مالکیت آن در همان بانک تودیع و گواهی بانک به انضمام اظهارنامه به مراجع ثبت شرکت ها تسلیم و ارائه شود.
6.مجمع عمومی موسسین بعد از احراز پذیره نویسی تمام سهام شرکت و پرداخت مبالغ مورد نیاز باید اساسنامه شرکت را تصویب و مدیران و بازرس شرکت را انتخاب کنند. مدیران نیز باید کتباً رضایت خود را اعلام کنند. در این مرحله شرکت تاسیس شده محسوب می شود. حال اظهار نامه به اساسنامه ضمیمه شده و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام شرکت به امضای تمامی موسسی می رسد. مطابق ماده 6 قانون تجارت با قید نام روزنامه کثیرالانتشار، در تهران به اداره ثبت شرکت ها و در شهرستان به دایره ثبت شرکت ها تسلیم می شود. در نقاطی که دایره ثبت وجود ندارد باید به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کرد و رسید درسافت کرد.
قابل توجه است که مسئولیت شرکاء در شرکت سهامی به میزان مبلغ اسمی سهام هر یک از آنان است.
مدارک لازم برای اخذ مجوز پذیره نویسی شرکت سهامی عام از مرجع ثبت شرکت ها :
- دو برگ اظهارنامه شرکت سهامی عام
- دو برگ اسانامه شرکت
- دو نسخه طرح پذیره نویسی
- رسید بانکی واریز 35 درصد سرمایه توسط موسسین
- کپی شناسنامه موسسین شرکت
اظهارنامه ثبت شرکت سهامی عام باید نکات زیر را شامل شود :
- نام شرکت
- هویت و محل اقامت موسسین شرکت
- موضوع فعالیت شرکت
- مبلغ سرمایه شرکت و مشخص کردن میزان نقد و غیر نقد آن
- تعداد سهام بی نام و با نام و مبلغ اسمی هریک. اگر سهام ممتاز مورد نظر باشد باید تعداد، خصوصیات و امتیازات آن سهام نیز مشخص شود.
- میزان سقف تعهد هر یک از موسسین و مبلغ پرداختی توسط آن ها با تعیین شماره حساب و نام بانکی که وجوه در آن واریز گردیده است. همچنین دارایی های غیر نقدی تعیین مشخصات، اوصاف و ارزش آن به طوری که بتوان از کم و کیف آن اطلاع حاصل کرد.
- مرکز شرکت
- مدت فعالیت شرکت